×

Bliv klogere på tennis

Reglerne i tennis kan godt være lidt indviklede. Derfor har vi på denne side skabt et overblik over de mest gængse tennisregler, så også du kan komme hurtigt igang med at afvikle din helt egen kamp.

De klassiske og mest almindelige tennisregler i klubregi:

Sådan scorer du point

1 vunden bold = 15 point
2 vundne bolde = 30 point
3 vundne bolde = 40 point
4 vundne bolde = parti

Sådan scorer du partier

Du skal vinde fire bolde for at få ét parti (det er de hvide kugler på scoretavlen).

Særreglerne: Dog er det ikke helt så simpelt, for hvis også din modstander har vundet tre bolde, så står den pludselig á 40. Her skal du så først vinde én bold (så du får fordelen), og hvis du vinder næste point, imens du har fordelen, så har du hevet ét parti hjem. Hvis nu spiller A har fordelen, og spiller B vinder det efterfølgende point, så er der ingen spillere, som har fordelen, og så står den igen á 40. Dernæst skal spiller A eller B igen vinde et point, så vedkommende får fordelen, og vinder spilleren også det efterfølgende point, har vedkommende altså hevet ét parti hjem.

Sådan scorer du sæt

Når en spiller har fået seks partier, har vedkommende vundet ét sæt (det er de røde kugler på scoretavlen).

Særreglerne: Dog er der en undtagelse, for hvis den står 5-5 i parti, skal der spilles yderligere to partier. Såfremt én spiller vinder begge disse, vindes sættet med 7-5. Hvis begge spillere derimod vinder ét parti hver, så den nu står 6-6 i parti, skal der spilles en tiebreak.

Hvad er nu en tiebreak for noget?
I en tiebreak spilles der til syv point, og der skal vindes med to overskydende. Det betyder, at en tiebreak kan vindes f.eks. 7-5, 8-6, 9-7 osv. Den kan ikke vindes 7-6, da der kun er ét overskydende point i dette eksempel. I en tiebreak tælles der også med fortløbende point i stedet for de almindelige tennispoint, som du læste om tidligere – det betyder, at der i en tiebreak tælles point som 1-0, 2-0, 3-0 osv.

Sådan afgøres kampen

Der spilles bedst á tre sæt. Det betyder, at en spiller skal vinde to sæt for at have vundet kampen.

Særreglerne: Hvis den står 1-1 i sæt, skal det tredje og afgørende sæt afvikles som en match tiebreak.

Hvad er nu en match tiebreak for noget?
I en match tiebreak er reglerne de samme som ved en almindelig tiebreak. Forskellen er blot, at der spilles til 10 point frem for syv point – stadig skal der vindes med to overskydende point.

Servereglerne

Inden kampen startes, trækkes der lod om, hvem som starter med at serve.

Du har altid en 1. og en 2. serv, og du bestemmer selv, om du vil lave denne som under- eller overhåndsserv. Reglen er blot, at den skal ramme i det korrekte servefelt (diagonalt). Hvis en serv rammer netkanten og efterfølgende rammer ind i det korrekte servefelt, så skal serven tages om, og du får derved en ny. Hvis serven derimod rammer netkanten og ryger ud af servefeltet, så er det en fejlserv.

For hver gang, der er spillet et ulige antal partier, skal der ske sidebytte. Det sikrer, at det ikke er den samme spiller, som f.eks. server med solen i ansigtet igennem hele kampen. Et sidebytte skal altså ske ved f.eks. 1-0 i parti, 2-1 i parti osv.

DTF Next Gen formatet

I nogle juniorrækker (og enkelte seniorrækker) afvikles kampe efter DTF Next Gen-formatet. Dette er for at gøre kampene kortere, og for at eksempelvis turneringer kan afvikles på en enkelt dag, således at der kan være flere rækker eller deltagere med til de enkelte turneringer.

Reglerne i DTF Next Gen er de samme som tidligere beskrevet med kun enkelte undtagelser:

4 partier = 1 sæt

For at vinde ét sæt skal der vindes fire partier (i stedet for seks partier som beskrevet herover).
Hvis den står 3-3 i parti, så skal der spilles en tiebreak til syv point. Den spiller, som vinder tiebreaken, vinder også sættet med 4-3.

‘No let’-reglen

Hvis en serv rammer netkanten, og efterfølgende rammer i det korrekte servefelt, så spilles bolden færdig (i stedet for at tage en “om”-serv som beskrevet herover)